Netwerkzorg

Netwerkzorg: voor snelle doorverwijzing naar de juiste hulp bij mentale klachten

 

Over het project Netwerkzorg

Van depressie tot eenzaamheid en van eetstoornis tot overspannenheid: er bestaan talloze soorten klachten rond mentale gezondheid. Dat betekent dat er ook een groot aantal gespecialiseerde zorgverleners is. In IJsselstein is daarom het project Netwerkzorg gestart. De projectgroep brengt in kaart welke zorgverleners en welzijnsmedewerkers de regio IJsselstein heeft op het gebied van mentale gezondheid. Dankzij dit overzicht kunnen inwoners snel worden doorverwezen naar de juiste hulp.

 

Overgang jeugd- naar volwassenenzorg

Daarnaast werkt de projectgroep aan het soepeler maken van de overgang tussen jeugdzorg en volwassenenzorg. Dit om te voorkomen dat een inwoner die achttien wordt en behandeld wordt voor psychische klachten, tijdelijk tussen wal en schip valt.

 

Voor wie is het project bedoeld?

Het project is bedoeld voor zorgverleners en welzijnsmedewerkers die te maken hebben met inwoners met mentale klachten.

 

Hoe helpt het project u verder?

Zorgverleners in IJsselstein weten welke zorg- en welzijnsdiensten er in de regio zijn op het gebied van mentale gezondheid. Ook wordt beschreven in welk soort psychisch probleem deze partijen gespecialiseerd zijn. Dat maakt het voor zorgverleners makkelijker om inwoners direct naar de best passende specialist door te verwijzen. Bovendien zijn de lijnen tussen de zorgverleners kort, waardoor ze onderling eenvoudig kunnen overleggen.

 

Welke zorgverleners zijn hierbij betrokken?

Bij het project zijn alle zorgverleners op het gebied van mentale gezondheid in IJsselstein betrokken. Van GGZ-instellingen voor zware psychische problemen tot aan psychologen. Ook welzijnsorganisatie Stichting Pulse is een belangrijke partner. Pulse biedt bijvoorbeeld ondersteuning bij eenzaamheid en heeft een breed aanbod aan welzijnsactiviteiten.

 

Uw eerste aanspreekpunt
Heeft u mentale klachten? Neem dan contact op met uw huisarts. Hij of zij kan u gericht doorverwijzen naar de juiste zorg en ondersteuning.

 

Voor meer informatie

Kijk voor meer informatie over mentale klachten op:

Voor zorgverleners

De projectkaart Netwerkzorg is te vinden in CORPIO.