Eenzaamheid

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. 

Gezondheid is meer dan alleen ‘niet ziek zijn’. Gezond zijn betekent ook dat u goed in uw vel zit, dat u zich energiek voelt en dat u uw dagen zinvol invult. Elk mens heeft andere dingen nodig om zich in alle opzichten veerkrachtig te voelen. Meer informatie over Positieve Gezondheid in IJsselstein. 

Door mee te doen aan activiteiten, het opdoen van sociale contacten en gebruik te maken van de ondersteuningsmogelijkheden, kunnen mensen weer in hun eigen kracht komen en zelf actief hun eigen gezondheid en welzijn vergroten. Het is bewezen dat mensen baat kunnen hebben bij een verwijzing door de huisarts of andere zorgverleners naar welzijn, naast of in plaats van een verwijzing naar zorg (bijv. een psycholoog). Soms is het goed om gewoon iets te gaan doen: zinvol bezig te zijn, iets bij te dragen, meer onder de mensen te komen. Ook lichamelijke klachten, bijvoorbeeld als gevolg van stress of eenzaamheid, kunnen hierdoor verminderen. Meer informatie over Welzijn op Recept in IJsselstein.