Ondersteuning nodig: WMO, Wijkverpleging, WLZ.

Team zorgprofessionals

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) biedt inwoners extra mogelijkheden om zelfstandig te blijven door huishoudelijke hulp, aanpassingen in huis, of ondersteuning bij deelname aan de maatschappij. Wijkverpleging is essentieel voor mensen die thuis zorg nodig hebben, bijvoorbeeld door ouderdom, een beperking, of na een operatie. Het doel van wijkverpleging is om u zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Heeft u blijvend (dus levenslang) 24 uur per dag zorg of toezicht nodig? Dan voldoet u misschien aan de voorwaarden van de Wlz.

Wat kunt u zelf doen?
Zelfstandigheid is waardevol en er zijn verschillende dingen die u zelf kunt doen om deze te behouden:

  1. Gebruik van hulpmiddelen: Hulpmiddelen zoals een rollator, douchestoel of traplift maken het dagelijks leven makkelijker. Deze kunt u zelf aanschaffen of aanvragen via de WMO: Sociaal Team IJsselstein.
  2. Veiligheid in huis: Een veilige woning voorkomt ongelukken. Denk aan antislipmatten in de badkamer, beugels bij de trap of douche, en goede verlichting. Via de WMO: Sociaal Team IJsselstein kunt u een woonvoorziening aanvragen, zoals een drempelvrije woning of aangepaste badkamer.
  3. Gezond en actief blijven: Lichamelijk actief blijven en gezonde voeding zijn belangrijk om fit te blijven. Probeer regelmatig te wandelen, en maak gebruik van lokale activiteiten of seniorengroepen die via de gemeente worden aangeboden. Neem voor meer informatie een kijkje bij Bewegen en Sport en Diëtisten
  4. Sociale contacten onderhouden: Sociale verbondenheid is essentieel voor uw welzijn. Blijf vooral actief! Neem een kijkje bij Bewegen en Sport, Meedoen en Ontmoeten en bij Vervoer

In IJsselstein zijn er ook vrijwilligers die u kunnen helpen. Denk aan praktische klussen, vervoer enzovoort. Neem voor meer informatie vooral een kijkje bij Informele ondersteuning en Vervoer.

Meer ondersteuning nodig?
Als u merkt dat bepaalde dagelijkse taken moeilijker worden, kan extra ondersteuning nuttig zijn. De WMO, uitgevoerd door de gemeente, is bedoeld om ondersteuning te bieden in het dagelijks leven, zodat u kunt blijven deelnemen aan de maatschappij. Voorbeelden van wat de WMO kan bieden:

  • Hulpmiddelen en woningaanpassingen: De gemeente kan u helpen met het aanvragen van hulpmiddelen zoals trapliften, rolstoelen of andere aanpassingen in huis, zodat uw woning geschikt blijft om in te wonen.
  • Ondersteuning bij huishouden: hulp in de huishouding via de gemeente.
  • Vervoersvoorzieningen: Als u moeite heeft om zelfstandig naar bijvoorbeeld de huisarts of supermarkt te gaan, kunt u via de WMO een vervoerspas of taxi-hulpsysteem aanvragen.
  • Dagbesteding en sociale activiteiten: De WMO biedt mogelijkheden voor activiteiten, zoals deelnemen aan een buurtcentrum of een dagopvang voor ouderen.
  • Begeleiding: Voor mensen die moeite hebben om het dagelijkse leven te organiseren, biedt de WMO begeleiding. Dit kan ondersteuning zijn bij het plannen van uw dag, het beheren van uw administratie, of hulp bij het aanleren van nieuwe vaardigheden.

De Wmo-voorzieningen worden door de gemeente vergoed, maar hiervoor geldt vaak een eigen bijdrage. Hoeveel u betaalt, hangt af van uw inkomen en vermogen. De gemeente kan u hierover meer informatie geven. Vragen over WMO voorzieningen? Neemt contact op het Sociaal Team in IJsselstein.

Zorg noodzakelijk? 
Soms is zorg aan huis noodzakelijk om veilig en comfortabel thuis te kunnen blijven wonen. Wijkverpleging is belangrijk voor mensen die thuis zorg nodig hebben, bijvoorbeeld door ouderdom, een beperking, of na een operatie. De wijkverpleging richt zich op medische zorg aan huis, bijvoorbeeld:

  • Medicatiebegeleiding: Hulp bij het op tijd innemen van medicijnen.
  • Persoonlijke verzorging: Ondersteuning bij dagelijkse taken zoals douchen of aankleden.
  • Verpleging: Verzorging van wonden of begeleiding bij medische handelingen, zoals het toedienen van injecties.

Dit is vooral belangrijk bij:

  • Chronische ziekten: Wijkverpleging kan helpen bij het beheren van aandoeningen zoals diabetes, COPD of hartfalen, bijvoorbeeld door dagelijkse verzorging en begeleiding.
  • Herstel na ziekenhuisopname: Na een operatie of ingreep kan wijkverpleging helpen met wondzorg, medicatietoediening en het herstelproces.
  • Palliatieve zorg: In de laatste fase van het leven biedt wijkverpleging zorg en emotionele steun, zowel voor de patiënt als voor de mantelzorgers.

Het doel van wijkverpleging is niet alleen om zorg te bieden, maar ook om uw zelfstandigheid te ondersteunen door het gebruik van hulpmiddelen. Denk hierbij aan een drubbelbril. hulpmiddelen voor steunkousen aan- en uittrekken en medicijndispensers.

Wijkverpleging kunt u aanvragen door direct contact op te nemen met een wijkverplegingsorganisatie in IJsselstein. Een wijkverpleegkundige komt bij u thuis om samen uw zorgbehoefte in kaart te brengen. Wijkverpleging wordt in de meeste gevallen vergoed door uw zorgverzekering en valt buiten het eigen risico. Dit geldt bijvoorbeeld voor persoonlijke verzorging, verpleging of medische zorg aan huis.

Wet Langdurige zorg
Heeft u blijvend (dus levenslang) 24 uur per dag zorg of toezicht nodig? Dan voldoet u misschien aan de voorwaarden van de Wlz. Klik hier voor meer informatie over Wlz.

Kijk ook eens bij: 
Bewegen en Sport
Meedoen en Ontmoeten
Vervoer
Informele Ondersteuning
Ouderen


Handige websites en informatie
https://www.hulpmiddelenwijzer.nl/
https://www.regelhulp.nl/onderwerpen/ondersteuning/wetten


Scroll naar boven