Vallen

Team zorgprofessionals

Vitaal ouder worden: in balans blijven dankzij groepstrainingen

 

Over het beweegprogramma In Balans

U wilt graag zelfstandig uw dagelijkse dingen blijven doen en een actief sociaal leven leiden. Daarvoor is het belangrijk dat u veilig en met zelfvertrouwen blijft bewegen. Om u daarbij te helpen, zetten gespecialiseerde zorgverleners in IJsselstein het programma Valpreventie op. Onderdeel hiervan is het beweegprogramma In Balans. Dit is een groepstraining waarmee u uw spierkracht, evenwicht en conditie verbetert. In 2024 gaat de training vier keer van start.  

 

Voor wie is het programma bedoeld?

Het programma is bedoeld voor iedereen die fit zijn en gezondheid belangrijk vindt, om op die manier zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.

 

Hoe helpt het programma u verder?

Tijdens het beweegprogramma In Balans verbetert u niet alleen uw conditie en evenwicht, maar u leert ook weer te vertrouwen op uw lichaam. De cursus duurt veertien weken en wordt gegeven in een groep van maximaal vijftien deelnemers. U wordt begeleid door een gespecialiseerde fysiotherapeut en daarnaast zijn er andere specialisten betrokken. Zij kijken bijvoorbeeld naar uw medicatie, aanpassingen in huis en uw voeding.

 

Opbouw van beweegprogramma In Balans

  • Tijdens de eerste bijeenkomst krijgt u informatie over de cursus.
  • De drie weken erna krijgt u elke week informatie over bewegen en evenwicht. U krijgt ook een cursusboek met tips en oefeningen voor thuis.
  • In de tien weken daarna oefent u twee keer per week een uur met de groep. De oefeningen zijn gebaseerd op de principes van Tai Chi. Na afloop is er tijd om samen koffie te drinken. Zo ontmoet u nieuwe mensen in de buurt.
  • Na afloop krijgt u tips om in beweging te blijven. Denk aan deelnemen aan een wandelgroep of advies van een buurtsportcoach van Stichting Pulse.

 

Welke zorgverleners zijn hierbij betrokken?

 

Huisartsen en praktijkondersteuners ouderen

De huisarts en de praktijkondersteuner signaleren het risico op vallen. Zij kunnen u doorverwijzen naar de training In Balans of naar een gespecialiseerde zorgverlener.

 

Fysiotherapeuten

De fysiotherapeut signaleert ook risico’s. Hij of zij helpt u bovendien om soepeler te bewegen, de balans te behouden en conditie op te bouwen.

 

Ergotherapeuten

Is uw trap veilig, zijn uw drempels niet te hoog en kunt u veilig douchen? De ergotherapeut kijkt bij u thuis of er aanpassingen nodig zijn. U krijgt ook advies over het veilig uitvoeren van dagelijkse handelingen.

 

Diëtisten

De diëtist kan uw voedingspatroon onder de loep nemen en bekijken of u voldoende ijzer, vitamines en eiwitten binnenkrijgt.

 

Specialist ouderengeneeskunde

De specialist ouderengeneeskunde heeft een belangrijke rol bij het signaleren van risico’s rond evenwicht en balans.

 

Apotheken

Heeft u last van evenwichtsproblemen? Laat dan uw medicatie controleren. Mogelijk slikt u een medicijn met deze bijwerkingen en zijn er alternatieven beschikbaar.

 

Wijkverpleging

De wijkverpleging signaleert of er risico’s zijn en kan u naar de juiste hulp verwijzen.

 

Welzijnsorganisatie Stichting Pulse

Stichting Pulse organiseert verschillende beweegactiviteiten en heeft buurtsportcoaches die u kunnen adviseren over veilig in beweging blijven.

 

Hoeveel kost het programma In Balans?

Het programma wordt grotendeels gefinancierd door de gemeente IJsselstein. Voor de training wordt een kleine eigen bijdrage gevraagd.

 

Uw eerste aanspreekpunt
Uw eerste aanspreekpunt is de praktijkondersteuner ouderen van de huisarts, uw huisarts of uw fysiotherapeut. Doordat de zorgverleners in IJsselstein nauw samenwerken, kunnen ze u direct naar de groepstraining of individuele hulp doorverwijzen.

 

Voor meer informatie

Voor meer informatie over veilig in balans blijven kunt u terecht op:

Voor zorgverleners

De projectkaart Valpreventie is te vinden in CORPIO.