ALK Volwassenen

Team zorgprofessionals
Afbeelding ALK Volwassenen

Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK): er is vaak wél iets aan te doen


Pijn op de borst, vermoeidheid, buikpijn: het zijn allemaal vervelende klachten die uw leven flink kunnen beïnvloeden. Soms houden de klachten lang aan. Na verschillende onderzoeken vinden artsen geen medische oorzaak. Deze  klachten noemen we ook wel Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK).

Mogelijk zijn deze klachten ontstaan door langdurige stress of een onverwerkt trauma. De klachten kunnen ook erfelijk zijn of veroorzaakt zijn door een ongeluk. Biologische, psychologische en sociale factoren kunnen op de klachten van invloed zijn.

Wie kampt met ALK kan zelf aan de slag. Door te onderzoeken wat de klachten erger maakt, is er bijvoorbeeld al iets aan te doen. Op de website van het NALK (Netwerk Aanhoudende Lichamelijke Klachten) staat uitgebreid beschreven hoe dit werkt. Op de website van Mindfit staan tips en adviezen en gratis online trainingen.

In IJsselstein is het samenwerkingsprogramma ALK Volwassenen opgezet om volwassen inwoners te helpen die deze klachten hebben. Er is een apart programma voor kinderen met deze klachten.

Hoe deze samenwerking u verder helpt
Zorgverleners ontwikkelden samen een zorgpad. Hierdoor weten alle zorgverleners naar welke hulp ze door kunnen verwijzen bij welke klachten. Op een overzicht (sociale kaart) staan deze zorgverleners vermeld. Het gaat hierbij om onder meer huisartsen, fysiotherapeuten, psychologen,  haptonomen, seksuologen en de medewerkers van het sociaal team.

Zo kan snel hulp worden ingezet om klachten te verminderen of mensen met ALK te leren ermee om te gaan. 50 tot 75% van de ALK-patiënten knapt op, dankzij relatief eenvoudige zorg en ondersteuning.

Heeft u langdurig last van lichamelijke klachten die u niet kunt verklaren? Neemt u dan contact op met uw huisarts, fysiotherapeut of haptonoom. Zij kunnen uw klachten beoordelen en u eventueel doorverwijzen naar de juiste hulp.

Meer informatie
  • Bij Thuisarts.nl vind je veel informatie over SOLK, zoals ALK ook wel genoemd wordt.
  • Op Nalk.info staat veel informatie voor patiënten.


Voor professionals
  • De projectkaart ALK bij volwassenen is te vinden in CORPIO.
  • De website UitlegALK.nl geeft handreikingen voor huisartsen, POH-ers en andere zorgprofessionals over het bespreken van ALK.

 




Scroll naar boven