ALK Volwassenen

Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK): er is vaak wél iets aan te doen


 

Over het programma ALK

Pijn op de borst, vermoeidheid, buikpijn: het zijn allemaal vervelende klachten die uw leven flink kunnen beïnvloeden. Soms houden de klachten lang aan en wordt er ook na verschillende onderzoeken geen medische oorzaak gevonden. Mogelijk zijn deze klachten ontstaan door langdurige stress of een onverwerkt trauma. De klachten kunnen ook erfelijk zijn of veroorzaakt zijn door een ongeluk.

 

Om mensen met ALK te helpen, zetten verschillende zorgverleners in IJsselstein het programma ALK voor volwassenen op. Zo is de zorg voor ALK-patiënten in IJsselstein eenduidig en goed georganiseerd.

 

Elkaar weten te vinden

De zorgverleners ontwikkelden een zorgpad, zodat alle zorgverleners weten naar welke hulp ze door kunnen verwijzen bij welke klachten. Op een sociale kaart staan de contactgegevens van de betrokken zorgverleners, zodat doorverwijzen naar een specialist in IJsselstein makkelijk is. De zorgverleners kennen elkaar en weten elkaar goed te vinden. Zo kan snel hulp worden ingezet om klachten van patiënten op te lossen, te verminderen of om hen te leren ermee om te gaan.

 

Voor wie is het programma bedoeld?

Het programma is bedoeld voor inwoners van IJsselstein met lichamelijke klachten die niet verdwijnen en waar (nog) geen medische oorzaak voor is gevonden. In IJsselstein is ook een programma voor kinderen met deze klachten opgezet.

 

Hoe helpt het programma u verder?

De zorgverleners in IJsselstein werken allemaal op dezelfde manier voor mensen met ALK. Ze weten wie welke hulp biedt en de lijnen zijn kort. Daardoor krijgt u snel de zorg die u nodig heeft. Vaak kan er namelijk wél iets aan onverklaarbare klachten gedaan worden, ook als de medische oorzaak niet duidelijk is. 50 tot 75% van de ALK-patiënten knapt op, dankzij relatief eenvoudige zorg en ondersteuning. De mensen die niet opknappen, kunnen worden doorverwezen naar het ziekenhuis of revalidatiecentrum.

 

Welke zorgverleners zijn hierbij betrokken?

 

Huisartsen

Huisartsen zijn vaak het eerste aanspreekpunt als u klachten heeft. De huisarts kan (na het zorgvuldig uitsluiten van medische oorzaken) de diagnose ALK stellen en u doorverwijzen naar andere zorgverleners in IJsselstein.

 

Praktijkondersteuners huisarts (POH-GGZ)

De praktijkondersteuner is er om u te begeleiden bij lichte mentale klachten rond ALK.

 

Fysiotherapeuten en psychosomatisch fysiotherapeuten

De fysiotherapeut kan u helpen om lichamelijke klachten te verlichten. Psychosomatische fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in de verbinding tussen lichaam en geest.

 

Psychologen

Het kan zijn dat uw lichamelijke klachten een psychische oorzaak hebben. De psycholoog kan deze oorzaak achterhalen en een behandelplan opstellen. U kunt ook samen werken aan acceptatie van uw klachten.

 

Haptonomen

De haptonoom helpt u om weer in contact te komen met uw gevoel. Haptonomie kan helpen om uw klachten te verminderen of om er beter mee om te leren gaan.

 

Klinisch psycholoog ziekenhuis

Hebben de zorgverleners in IJsselstein advies nodig over een patiënt, dan kunnen ze dat inwinnen bij een klinisch psycholoog van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

 

Logopedisten

Heeft u slikklachten of problemen met uw ademhaling, dan kan de logopedist daar verbetering in brengen.

 

Seksuologen

Een seksuoloog kan u helpen als u pijn heeft bij het vrijen en bij andere seksuele problemen.


Sociaal Team IJsselstein
Het Sociaal Team is er voor alle inwoners die (tijdelijk) ondersteuning kunnen gebruiken. Samen met u bekijken ze wat er aan de hand is en wat de beste oplossing is.

 

Uw eerste aanspreekpunt
Heeft u last van lichamelijke klachten die u niet kunt verklaren? Neem dan contact op met uw huisarts, fysiotherapeut of haptonoom. Zij kunnen uw klachten beoordelen en u doorverwijzen naar juiste hulp.

 

Voor meer informatie

Kijk hier voor meer informatie over aanhoudende lichamelijke klachten:

Voor zorgverleners

De projectkaart ALK bij volwassenen is te vinden in CORPIO.