jeugd
Buikpijn, hoofdpijn of vermoeidheid zijn klachten die kinderen langdurig kunnen hebben. Bij onderzoek vindt de arts geen medische oorzaak. Medicijnen en behandelingen helpen niet en dat maakt kinderen gespannen en geïrriteerd.
Deze klachten worden ook wel aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) genoemd. Het komt redelijk veel voor. Van elke 10-15 kinderen heeft 1 kind last van ALK.
Soms maakt het geven van medicijnen of een behandeling de situatie alleen maar erger. Het is bekend dat een goede samenwerking van zorgverleners bij kinderen met ALK wel tot verbeteringen leidt.
Op Brainwiki staat veel informatie over ALK bij kinderen en jongeren. Deze informatie is speciaal geschreven voor jongeren. Informatie over ALK voor ouders is te vinden bij het Kenniscentrum Kinder- en Jeugd Psychiatrie (KJP).
Positieve gezondheid en hoe het gaat met uw kind
Bij positieve gezondheid staat de mens als geheel centraal. Positieve gezondheid is er ook voor kinderen
(8-16 jaar) en jongeren (16-25 jaar). Voor hen zijn er speciale vragenlijsten,
waarbij ze onder meer aangeven of ze zich goed voelen, energie hebben, tevreden
zijn over hun uiterlijk en zin hebben om dingen te doen. Uw kind kan de
vragenlijst online invullen, zelfstandig of samen met u. Kijkt u voor meer
informatie bij het samenwerkingsproject Positieve Gezondheid.
Hoe deze samenwerking u verder helpt
Om kinderen met ALK te helpen, is in IJsselstein de projectgroep
ALK Jeugd opgezet. Kinderen met ALK krijgen gerichte hulp van een team
zorgverleners met verschillende specialisaties. De zorgverleners werken samen
om de oorzaak van de klachten te vinden en/of om het kind te leren ermee om te
gaan.
Als een kind onverklaarbare klachten heeft, kunnen die bijvoorbeeld zijn ontstaan door stress op school, een moeilijke situatie in het gezin of de familie. De klachten kunnen ook komen door een vorm van autisme.
Uw eerste contactpersoon is uw huisarts. Wanneer bij uw kind ALK is vastgesteld, maakt een team van zorgverleners een plan op maat voor uw kind. Onder meer huisarts, gespecialiseerde fysiotherapeuten, praktijkondersteuner GGZ Jeugd en het Jeugdteam IJsselstein kunnen betrokken zijn.
De zorgverleners hebben ook een sociale kaart gemaakt. Hierop staat welke zorgverlener in IJsselstein welk specialisme heeft en hoe het kind de juiste hulp krijgt. De zorgverleners overleggen regelmatig over het kind en maken afspraken over de behandeling.