Kinderen met aanhoudende lichamelijke klachten (ALK)

Team zorgprofessionals

Kinderen met aanhoudende lichamelijke klachten (ALK): hulp op maat


 

Over het project ALK Jeugd

Buikpijn, hoofdpijn of vermoeidheid: soms houden klachten bij kinderen aan, zonder dat er een medische oorzaak wordt gevonden. Dit heet ALK: aanhoudende lichamelijke klachten. Medicijnen en behandelingen helpen niet en dat zorgt voor veel spanning en frustratie. Om kinderen met ALK te helpen, is in IJsselstein de projectgroep ALK Jeugd opgezet. Kinderen krijgen hierbij gerichte hulp van een team zorgverleners met verschillende specialisaties.

 

Voor wie is het project bedoeld?

Het project is bedoeld voor kinderen met onverklaarbare klachten. Het kan zijn dat deze klachten niet medisch van aard zijn, maar zijn ontstaan door bijvoorbeeld stress op school, een moeilijke situatie in het gezin of een vorm van autisme.

 

Hoe helpt het project u verder?

Als de diagnose ALK is gesteld, maakt een team van zorgverleners een plan op maat voor het kind. Hierbij kunnen de huisarts, psychosomatisch- en kinderfysiotherapeuten, de praktijkondersteuner GGZ Jeugd en het Jeugdteam IJsselstein betrokken worden. Zij werken samen om de oorzaak van de klachten te vinden of om het kind te leren ermee om te gaan.

 

Niet de medische molen in

De zorgverleners hebben een sociale kaart met een zorgpad gemaakt. Hierop staat welke zorgverlener in IJsselstein waarin gespecialiseerd is en wat het pad naar hulp is. Dat maakt gericht doorverwijzen naar de juiste zorg makkelijker. De zorgverleners overleggen regelmatig over het kind en maken afspraken over de behandeling. U staat niet alleen in de zorg voor uw kind: het hele team werkt samen om de beste ondersteuning te bieden. Bovendien voorkomt deze aanpak dat uw kind onnodig in de medische molen terecht komt. Uw kind krijgt zorg op maat in IJsselstein.

 

Welke zorgverleners zijn hierbij betrokken?

 

Huisartsen

De huisarts stelt de diagnose ALK, uiteraard nadat ziektes eerst zorgvuldig zijn uitgesloten. Hij of zij schakelt de benodigde zorg in.

 

Praktijkondersteuners GGZ Jeugd

De praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk helpt kinderen om te gaan met lichte mentale klachten.

 

Psychosomatisch kinderfysiotherapeuten

De psychosomatisch kinderfysiotherapeut kan het kind motiveren om weer in beweging te komen, spanning af te bouwen en klachten te verminderen.

 

Kinderpsychologen

Lichamelijke klachten kunnen ontstaan door psychische factoren. De kinderpsycholoog helpt te ontdekken wat die psychische oorzaken zijn en hoe het kind daar beter mee om kan gaan.

 

Jeugdteam IJsselstein

Het Jeugdteam IJsselstein kan meekijken in het gezin: is daar een verklaring te vinden voor de klachten van het kind?

 

Uw eerste aanspreekpunt
Uw eerste aanspreekpunt is uw huisarts. Hij of zij kan gericht doorverwijzen naar de juiste ondersteuning.

 

Voor zorgverleners

De projectkaart ALK Jeugd is te vinden in CORPIO.