Beroertepreventie

Team zorgprofessionals

Beroertepreventie – controle van uw dosering bloedverdunners


 

Over het project Beroertepreventie

Bloedverdunners zijn veelgebruikte medicijnen, waarvan meerdere soorten bestaan. De verzamelnaam voor de nieuwe generatie bloedverdunners is DOAC, Directe Orale Anticoagulantia. Een DOAC wordt onder andere voorgeschreven aan mensen met de hartritmestoornis atriumfibrilleren. Atriumfibrilleren is een belangrijk oorzaak van zware beroertes.

 

Beroertes verminderen

De dosering van deze bloedverdunners komt nauw. Die wordt afgestemd op het gewicht, de leeftijd, de nierwerking en de aandoening van de patiënt. Apotheken en huisartsen in IJsselstein werken samen om deze gegevens actueel te houden. Want als er iets in deze waarden verandert, dan moet mogelijk de dosering van de bloedverdunners worden aangepast. Gebeurt dat niet, dan stijgt de kans op een beroerte of hersenbloeding.

 

Voor wie is het project Beroertepreventie bedoeld?

Het project is bedoeld voor mensen die één van de nieuwe bloedverdunners (DOAC’s) slikken. Er bestaan vier verschillende DOAC’s: Eliquis®, Lixiana®, Xarelto® en Pradaxa®.

 

Hoe helpt het project u verder?

Apothekers en huisartsen in IJsselstein werken samen om het aantal beroertes te verminderen. Dat doen ze met een controlesysteem voor patiënten die een DOAC slikken. De apotheek brengt voor elke patiënt in kaart wat zijn gewicht, leeftijd, nierfunctie en aandoening zijn. Elk jaar controleert de apotheek of er iets in deze waarden is veranderd. Is dat zo, dan geeft de apotheek advies over het aanpassen van de dosering. Zo wordt goede zorg voor de inwoners van IJsselstein gewaarborgd.

 

Oproep van de huisarts

Ontbreken er gegevens in het dossier van de apotheek of zijn ze niet meer actueel? Dan trekt de apotheker aan de bel bij de huisarts. Die stuurt patiënten elk jaar een oproep om bloed te laten prikken en een medische controle te laten doen. Voor uw eigen gezondheid is het heel belangrijk om op deze uitnodiging in te gaan. Zo blijft uw medische dossier actueel en kan de apotheker zorgen dat u de juiste dosering van uw medicijnen krijgt.

 

Welke zorgverleners zijn hierbij betrokken?

 

Huisartsen

Uw huisarts beschikt over uw medische gegevens. Als u daarvoor in aanmerking komt, stuurt de huisarts u een jaarlijkse oproep voor bloedprikken en een medische controle.

 

Apothekers

De apothekers in IJsselstein bekijken elk jaar de gegevens van patiënten die een DOAC slikken. Op basis daarvan adviseren ze over het aanpassen van de dosering.

 

Uw eerste aanspreekpunt

Heeft u vragen over uw medicatie of over dit project, dan kunt u terecht bij uw huisarts of uw apotheker.

 

Voor meer informatie

Voor zorgverleners

De projectkaart Beroertepreventie/AF Ketenzorg is te vinden in CORPIO.





Scroll naar boven