Angst en Depressie

Team zorgprofessionals

Angst en depressie: zorg op maat bij psychische klachten

 

Over het programma Angst en depressie

Angstklachten en depressies komen veel voor. Gemiddeld krijgt één op de vier volwassenen in zijn leven een keer te maken met een depressie. Daarnaast zijn er in Nederland ruim 1 miljoen mensen met een angststoornis. Angsten en depressies hebben veel invloed op het dagelijks leven. In IJsselstein is daarom het programma Angst en depressie opgezet, om mensen met deze klachten zo snel mogelijk te kunnen helpen.

 

Een netwerkkaart

De zorgverleners ontwikkelden een netwerkkaart, die aangeeft welke hulp ingezet kan worden bij welke klachten. Zo kan bij milde klachten de praktijkondersteuner of Stichting Pulse helpen, is bij ernstige klachten een psycholoog de juiste keuze en bij zeer ernstige klachten komt de specialistische GGZ-zorg in beeld. Er is ook afgesproken wat onder milde, ernstige en zeer ernstige klachten wordt verstaan. Dankzij deze netwerkkaart is de zorg van de psychische zorgverleners in IJsselstein beter op elkaar afgestemd, weten ze elkaar te vinden en kan snel de juiste hulp op maat worden ingezet.

 

Voor wie is het programma bedoeld?

Het programma is bedoeld voor alle inwoners van IJsselstein met depressieve klachten of angstklachten, die daardoor beperkt worden in hun dagelijks leven.

 

Hoe helpt het programma u verder?

De aanpak rond angst en depressie is in IJsselstein op elkaar afgestemd. De zorgverleners bieden u zorg op maat. Ze achterhalen samen met u waar de klachten vandaan komen en welke aanpak het beste bij u past, zodat u de klachten onder controle kunt krijgen. Bij angst- en depressieklachten is het belangrijk om goed uit te zoeken wat er bij u speelt. Wat kunt u zelf doen en wie kan u helpen om sneller te herstellen? Mogelijk kunnen uw klachten met kleine aanpassingen al aangepakt worden. Denk bijvoorbeeld aan een online cursus,  mindfulness, deelnemen aan een wandelgroep of zingevend vrijwilligerswerk doen.

 

Welke zorgverleners zijn hierbij betrokken?

 

Huisartsen

De huisarts bekijkt samen met u welke zorg nodig is, verwijst naar andere zorgverleners en houdt de voortgang van uw behandeling in de gaten.

 

Praktijkondersteuners GGZ

De praktijkondersteuner signaleert en behandelt mensen met (milde) angsten en depressies.

 

Psychologen

Ernstigere psychische problemen bij volwassenen worden behandeld door de psycholoog, die het behandel- en begeleidingsplan opstelt.

 

Psychosomatisch fysiotherapeuten

Psychosomatisch fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in de combinatie van psychische en lichamelijke aspecten. Adem- en ontspanningstraining helpt u bijvoorbeeld om u te leren ontspannen en uw angstklachten te verminderen.

 

Sociaal Team IJsselstein

Het Sociaal Team ondersteunt volwassen met psychische problemen en begeleidt mensen met angststoornissen of depressies.

 

Apotheken

De apotheek adviseert over medicatie en geeft medicijnen uit als dat nodig is.

 

Uw eerste aanspreekpunt

  • Heeft u last van depressieve klachten of belemmerende angstgevoelens? Dan kunt u dat bespreken met de huisarts. Hij of zij kan samen met u kijken naar de juiste aanpak en zo nodig naar de juiste hulp begeleiden.
  • Heeft u last van depressieve klachten die veroorzaakt worden door bijvoorbeeld eenzaamheid of behoefte aan een zinvolle invulling van uw dag? Neem dan contact op bij Stichting Pulse en bespreek hoe hun welzijnsaanbod u kan helpen.

 

Voor meer informatie

Wilt u meer weten over angsten of depressies? Kijk dan op:

 

Voor zorgverleners

De projectkaart Angst en depressie is te vinden in CORPIO.