jeugd
Er zijn in Nederland veel mensen die psychische problemen of verslaving hebben. Hieronder zijn ook veel ouders. Er zijn 671.000 ouders die hiermee te maken hebben. Het is niet iets om u voor te schamen.
Wanneer u of uw partner psychische problemen heeft of problemen met verslaving, kan uw kind in de knel raken. Uw kind neemt bijvoorbeeld een ouderlijke rol op zich of zet de eigen behoeften opzij. Om binnen uw gezin over uw psychische problemen of verslaving te praten is niet altijd gemakkelijk. Voor een kind is het wel belangrijk dat u dit doet. Zo kan het begrijpen wat er aan de hand is.
Bekijkt u de 10 tips voor ouders van het Trimbos Instituut hoe u erover kunt praten.
Als ouder wilt u niets liever dan dat uw kind zonder zorgen en veilig opgroeit. Ook al heeft u psychische problemen of een verslaving, u kunt nog steeds veel doen voor uw kind(eren). De website Kopopouders geeft u hiervoor een steuntje in de rug. Met de gratis online zelfcursus of groepscursus bijvoorbeeld. Deze gaat in op hoe u een goede ouder voor uw kind kunt zijn. U kunt er verder de vragen en ervaringen van ouders lezen en u kunt een deskundige mailen.
In IJsselstein werken zorgverleners, welzijnsmedewerkers en scholen samen om KOPP/KVO-kinderen te herkennen en te begeleiden. Zo willen we psychische problemen en verslaving op latere leeftijd voorkomen.
Hoe deze samenwerking u verder helpt
Kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP) of verslaafde
ouders (KVO), lopen een groot risico om dezelfde problemen als hun ouders te
krijgen. Daarom is het belangrijk deze kinderen te herkennen, zodat ze hulp
kunnen krijgen als dat nodig is.
U als ouder kan problemen signaleren en hulp inschakelen. Voorbeelden van signalen zijn nooit vriendjes mee naar huis nemen, uw kind neemt de ouderrol over, cijfert zichzelf weg of spijbelt vaak van school.
Het project KOPP zet zich ervoor in dat ook scholen, welzijnsorganisaties en zorgverleners deze signalen bij een kind herkennen. Vervolgens kunnen zij kinderen verwijzen naar de juiste hulp, zoals maatschappelijk werk, een kinderpsycholoog of lotgenotengroepen.
Herkent u bij uw kind signalen? Gaat u dan naar de huisarts. De huisarts bekijkt welke zorg het kind nodig heeft, met hulp van de praktijkondersteuner GGZ-jeugd van de huisartsenpraktijk. Het Jeugdteam en Sociaal Team IJsselstein kunnen helpen bij psychische problemen of gedragsproblemen. Deze teams ondersteunen het hele gezin. Daarnaast kunnen (kinder)psychologen, jeugdartsen en verslavingszorg betrokken worden.
Meer informatie |
|
Voor professionals |
De projectkaart KOPP-kinderen is te vinden in CORPIO. |