
Waarom het programma KOPP/KVO?
Kinderen met ouders met psychische problemen (KOPP) en kinderen van verslaafde ouders (KVO) lopen een groter risico om zelf ook psychische problemen en/of een verslaving te krijgen. De kans dat dit gebeurt is twee tot drie keer groter in gezinnen waarbij (één van) de ouders verslaafd zijn. Nederland telt zo’n 557.000 kinderen met ouders met een psychische stoornis en/of verslaving. De ouders lijden aan depressie, angst, schizofrenie of persoonlijkheidsstoornissen (zoals borderline) of zijn verslaafd aan alcohol en/of drugs. Met het programma KOPP/KVO brengen we deze kinderen in kaart en bieden wij hulp en begeleiding om zo stoornissen of verslaving op latere leeftijd te voorkomen.
Voor wie is het programma bedoeld?
Het programma is bedoeld voor minderjarigen (0-18 jaar), jongvolwassenen (18-24 jaar) en volwassenen (vanaf 24 jaar) met ouders die psychische problemen hebben of verslaafd zijn. Deze groep wordt ook wel aangeduid met KOPP/KVO-kinderen. Kinderen waarbij één of beide ouders een stoornis of verslaving hebben, kinderen die zelf op jonge leeftijd een stoornis ontwikkelen hierdoor en kinderen uit slecht functionerende gezinnen kunnen deelnemen aan het programma.
Signaleren van KOPP/KVO kinderen:
De naaste omgeving van KOPP/KVO kinderen is erg belangrijk bij het signaleren van problemen. Buren, familie, vriendjes, de ouders zelf, leerkrachten en school kunnen hierin een rol spelen. De onderstaande signalen zien we vaak terug bij KOPP/KVO kinderen:
- Neemt de ouderrol over (parentificatie)
- Neemt geen vriendjes mee naar huis
- Schaamte en schuldgevoelens
- Cijfert zichzelf weg
- Geringe coping vaardigheden
- Schoolverzuim

Wie zijn er betrokken?
Huisarts
Bekijkt samen met u welke zorg nodig is, verwijst naar andere zorgverleners en houdt de voortgang in de gaten.
Praktijkondersteuner GGZ
Heeft een rol bij de signalering, begeleiding en behandeling van kinderen (jeugd) en volwassenen.
Jeugdteam IJsselstein
Biedt hulp aan kinderen, jongeren en ouders en wanneer er sprake is van psychische en/of gedragsproblemen. Dit team is in staat om het hele gezin te bekijken.
(Kinder)psycholoog
Behandelt op indicatie en verwijzing psychische problemen bij kinderen en volwassenen en stelt een behandel- en begeleidingsplan op. Psychologen van volwassenen hebben ook een rol in de signalering.
Jeugdarts/verpleegkundige
Rol in de signalering en zo nodig begeleiding van kinderen uit een dergelijk gezin.
Verslavingszorg
Gespecialiseerd in de behandeling van verslaving en begeleiding bij het herstel. Heeft ook een rol in signalering.
Directe omgeving
Familie, vrienden en leerkrachten spelen een belangrijke rol bij de signalering van problemen en hulpverlening aan KOPP/KVO kinderen.

Uw eerste aanspreekpunt
Als u vermoed dat er sprake is psychische of verslavingsproblemen binnen een gezin of wanneer u hier zelf mee kampt, neem dan contact op met uw huisarts of met het jeugdteam IJsselstein. Zij kunnen met u of het gezin in gesprek hierover en zo nodig contact brengen met de juiste zorgverleners.
Meer informatie
Wilt u meer weten over KOPP/KVO, de symptomen of de behandeling. Kijkt u dan ook eens op: