
Waarom het programma AD(H)D?
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een stoornis waarbij een kind vaak druk en snel afgeleid is. Veelal kunnen kinderen hierdoor niet meer goed meedoen in de klas. Ze zijn sneller afgeleid en leren soms op een langzamer tempo. Daarbij ze zijn vaak iets drukker en kunnen ze moeilijk stil zitten. Het kan ook zijn dat alleen concentreren moeilijk is. Dit kan tot verschillende problemen op school leiden. Met het programma helpen we kinderen om ADHD onder controle te krijgen en hun functioneren te verbeteren.
Voor wie is het programma bedoeld?
Het programma is bedoeld voor kinderen met AD(H)D of waarvan dit vermoed wordt. Is uw kind veel drukker dan klasgenoten, kan hij of zij moeilijk stilzitten of concentreren en gaan de prestaties op school achteruit? Mogelijk is AD(H)D de oorzaak. Vermoedt u dat uw kind ADHD heeft, bespreek dit dan eerst met uw huisarts, een jeugdarts of met iemand vanuit het jeugdteam IJsselstein.
Welke zorgverleners zijn er betrokken?
Binnen het programma AD(H)D werken meerdere zorgverleners nauw samen. De zorg-route voor AD(H)D wordt bepaald naar aanleiding van de ernst van de klachten. Per stap zijn er diverse zorgverleners betrokken. Wie uw kind behandelt verschilt per situatie.
Huisarts
Bekijkt samen met u welke zorg nodig is, verwijst naar andere zorgverleners en houdt de voortgang van de behandeling in de gaten. Als het nodig is kan de huisarts ook medicatie voorschrijven.
POH-GGZ-jeugd
Heeft een rol bij de signalering, voorlichting, begeleiding en behandeling van kinderen en volwassenen met AD(H)D
Jeugdarts
Ziet kinderen op de reguliere leeftijdscontroles en heeft een signalerende functie. Is op de hoogte van het Zorgprogramma AD(H)D.
Orthopedagoog (kinderpsycholoog)
Stelt zo nodig de officiƫle diagnose. Behandelt psychische problemen bij kinderen en jongvolwassenen en stelt een behandel- en begeleidingsplan op.
Jeugdteam
Ondersteunt kinderen met psychische problemen, het gezin wordt hierbij betrokken. Kan bij (vermoeden) van AD(HD) een begeleidende of adviserende rol spelen en eventueel zorgen voor de juiste verwijzing.
Apotheek
Adviseert over medicatie en geeft medicijnen uit als dit voor de behandeling nodig is.
Uw eerste aanspreekpunt
Als u vermoed dat uw kind AD(H)D heeft, bespreek dit dan eerst met uw huisarts. De huisarts kan uw kind doorverwijzen naar de orthopedagoog/ kinderpsycholoog voor een diagnose. Het stellen van een diagnose is niet altijd nodig. Als er AD(H)D bij uw kind wordt vastgesteld, dan is de orthopedagoog uw eerste aanspreekpunt in de behandeling. De huisarts kan de behandeling eventueel ondersteunen door het voorschrijven van medicatie.

Meer informatie
Wilt u meer weten over ADHD, de symptomen of de behandeling. Kijkt u dan eens op: