Oncologie

Team zorgprofessionals

Oncologie – voor zorg na uw behandeling


 

Over het zorgnetwerk Oncologie

Veel mensen die behandeld zijn voor kanker, kampen daarna nog met klachten. Denk aan vermoeidheid, oedeem of psychische problemen. Deze klachten hoeven niet in het ziekenhuis behandeld te worden. IJsselstein heeft verschillende zorgverleners, die gespecialiseerd zijn in het behandelen van mensen met kanker. Zij werken samen in het zorgnetwerk Oncologie. Daardoor kunnen ze u snel doorverwijzen naar de juiste hulp bij u in de buurt.

 

Voor wie is het zorgnetwerk Oncologie bedoeld?

Het zorgnetwerk is bedoeld voor mensen die kanker hebben of hebben gehad en daardoor lichamelijke of psychische klachten hebben.

 

Hoe helpt het zorgnetwerk u verder?

In het zorgnetwerk werken specialisten in IJsselstein samen. Ze delen kennis, wisselen informatie en advies uit en kunnen u daardoor gericht doorverwijzen naar de juiste ondersteuning. Op basis van hun advies kiest u zelf de specialist die u het beste kan helpen.

 

Welke zorgverleners zijn hierbij betrokken?

 

Huisartsen

De huisarts stelt de diagnose en verwijst u door naar de juiste specialist.

 

Huid- en oedeemtherapeuten

Na een operatie of behandeling na kanker, ontstaan vaak littekens, pijnlijke verharde plekken of oedeem. Een gespecialiseerde huid- en oedeemtherapeut helpt om die klachten te verminderen en leert u omgaan met de nieuwe situatie.

 

Fysiotherapeuten

Er zijn meerdere specialisaties binnen de fysiotherapie die zich bezighouden met hulpvragen bij kanker.

  • Voor, tijdens en na behandelingen van kanker is het belangrijk om uw conditie zo goed mogelijk op peil te houden. Een gespecialiseerde oncologie fysiotherapeutkan u helpen om uw belastbaarheid op te bouwen en vermoeidheid aan te pakken. Dat gebeurt met fysieke training, individueel of in groepjes.
  • De oedeemfysiotherapeutbehandelt u als er oedeem is ontstaan door een operatie.
  • Een psychosomatische fysiotherapeut helpt u bij verdriet en geeft handvatten voor het weer leren vertrouwen van uw lichaam. Hij of zij helpt ook om uw grenzen te leren herkennen.
  • Na een behandeling in het buikgebied kunnen vormen van incontinentie ontstaan. De bekkenfysiotherapeut pakt dat samen met u aan.

 

Apothekers

De apotheek denkt graag met u mee. Heeft u moeite met het slikken van bepaalde medicatie, dan zoekt de apotheker daar een oplossing voor. Ook weet de apotheek alles over de bijwerkingen van medicijnen.

 

Ergotherapeuten

Heeft u last van krachtverlies of kunt u bepaalde handelingen thuis niet meer goed uitvoeren? De ergotherapeut bedenkt samen met u praktische oplossingen.

 

Diëtisten

Gespecialiseerde diëtisten adviseren u graag over gezonde voeding of aansterken na behandelingen tegen kanker.

 

Logopedisten

Heeft u moeite met spreken of slikken? Dan biedt de logopedist hulp.

 

Psychologen

Ook psychisch grijpt kanker vaak hard in. Een psycholoog kan u ondersteunen bij het leren omgaan met kanker of een leven na kanker.

 

Mindfulnesstrainers

Mindfulnesstraining in groepsverband of individueel kan veel betekenen voor bewustwording in het dagelijks leven.

 

Geestelijke verzorging en zingevingstherapeuten

Mensen met kanker kunnen worstelen met zingevingsproblemen. Een zinsgevingstherapeut of geestelijk verzorger ondersteunt daarbij.

 

(Palliatieve) thuiszorg

Tijdens het oncologische traject kan er indien nodig thuiszorg worden ingeschakeld.

 

Uw eerste aanspreekpunt

Heeft u klachten na de behandeling van kanker? Blijf er dan niet mee rondlopen, maar zoek zo snel mogelijk hulp. Neem eerst contact op met uw huisarts. U bespreekt samen welke gespecialiseerde zorgverlener u kan helpen om uw kwaliteit van leven te verbeteren.

 

Voor meer informatie

Wilt u meer weten over behandelingen tijdens en na kanker, kijk dan op:

Voor zorgverleners

De projectkaart Oncologie is te vinden in CORPIO.