Oncologie: voor zorg na uw behandeling
Veel mensen die kanker hebben of hebben gehad, kampen daarna nog met klachten. Denk aan vermoeidheid of last van angst. Deze klachten hoeven niet in het ziekenhuis behandeld te worden.
Bespreek uw klachten met uw naasten en deel uw zorgen. Voor informatie kunt u ook terecht op Kanker.nl. Hier kunt u onder meer vragen stellen aan professionals, vragen van anderen lezen, een lotgenoot zoeken en een patiëntenorganisatie vinden. Ook is er een overzicht van betrouwbare apps, modules en keuzehulpen.
U kunt ook denken aan mindfulnesstraining in groepsverband of individueel. Dit kan helpend zijn in de omgang met kanker in het dagelijks leven.
Heeft u meer ondersteuning nodig? In het zorgnetwerk Oncologie werken zorgverleners en specialisten in IJsselstein samen. Ze delen kennis, wisselen informatie en advies uit en kunnen u daardoor beter ondersteunen in het omgaan met de gevolgen van kanker.
Hoe deze samenwerking u verder helpt
De huisarts stelt vast wat er aan de hand is en verwijst u door
naar een specialist. Bijvoorbeeld een diëtist, een ergotherapeut of
gespecialiseerde fysiotherapeut. Bijvoorbeeld een huid- en oedeemtherapeut, oncologie
fysiotherapeut, psychosomatisch therapeut of bekkentherapeut.
Het kan ook zijn dat u worstelt met zingevingsproblemen. Een zinsgevingstherapeut of geestelijk verzorger kan dan ondersteunen. En wanneer u nog in behandeling bent kan indien nodig thuiszorg worden ingeschakeld.
De apotheker kan u helpen als u moeite heeft met het slikken van bepaalde medicatie. Ook kan de apotheker u alles vertellen over de bijwerkingen van medicijnen.
Meer informatie |
|
Voor professionals |
De projectkaart Oncologie is te vinden in CORPIO. |