
Zorg en welzijn liggen in elkaar verlengde en tijdens een casus komen deze twee werelden vaak samen. Welke dilemma’s kom je daarbij tegen? En welke oplossingen zou je kunnen bedenken, als je de mogelijkheden van beide werelden meeneemt? Theaterduo Kapok speelde op overtuigende wijze drie casussen na, die de deelnemers aan de Verbindingsdag flink aan het denken zetten.
De deelnemers aan de Verbindingsdag waren het over één ding eens: het optreden van Kapok was hét succes van de bijeenkomst. Acteurs Hugo en Lucia speelden drie situaties na, waarbij zorg en welzijn elkaar ontmoetten. Een ongeïnteresseerde puber met rugklachten en een paniekerige moeder, die samen bij de fysiotherapeut komen. Een 74-jarige dame die kampt met eenzaamheid, maar alleen een doorverwijzing naar een reumatoloog wil van haar huisarts. En tot slot een gescheiden ex- taxichauffeur die zijn kinderen niet meer mag zien en vrijwilliger wil worden bij Pulse. Het noemen van een verplicht mondkapje zorgt bij hem voor een heftige reactie vol complottheorieën.
In een ideale wereld
Hugo en Lucia vroegen de deelnemers aan de Verbindingsdag steeds wat zij zouden doen als zij in de schoenen van de zorgverlener stonden. Daaruit ontstonden interessante discussies. Hun laatste vraag was: ‘wat zou er in een ideale wereld gebeuren om de taxichauffeur te helpen’? Een greep uit de reacties: ‘hij kan vandaag nog terecht bij de huisarts’. ‘De psychiater belt meteen in bij dat eerste gesprek, net als het sociaal team’. ‘De chauffeur kan vanavond nog naar een cursus voor eenzame gescheiden vaders.’ Kortom: in een ideale wereld komt de multidisciplinaire samenwerking tussen zorgverleners in IJsselstein meteen op gang. Met de samenwerking binnen Stichting ZorgSaam is de basis daarvoor gelegd.