Maak kennis met: Lyanne Holterman: ‘Je moet het zelf doen, maar je bent niet alleen'

23 april 2024

Lyanne Holterman is rouwtherapeut en in haar praktijk Stervens-druk begeleidt ze mensen bij verlies en rouw. Haar missie is om de dood bespreekbaar te maken en in het bijzonder voor kinderen en jongeren.

‘Verlies is als een rode draad in mijn leven verweven. In 2014 werd ik weduwe van mijn grote liefde Piet. Hij had uitgezaaide darmkanker. In 2012 kregen we de diagnose en het verdrietige bericht dat hij niet meer beter kon worden. Sindsdien leefden we tussen hoop en vrees. Een hectische tijd.  Er moest van alles geregeld worden naast de behandelingen in het ziekenhuis en het draaiende houden van ons gezin.  Alle ballen in de lucht houden. We waren druk met overleven: ‘Stervens-druk’ zeiden we met een flinke dosis zwarte humor. De druk van het aanstaande sterven was zo voelbaar.  Zo is de naam van mijn praktijk voor verlies- en rouw ontstaan. Het dekt in één woord de lading!

Ervaringsdeskundige

Als meisje van 14 jaar verloor ik mijn vader aan kanker en in 2020 overleed ook mijn oudste zus aan de gevolgen van kanker. Door deze stapel van verlies wilde ik de opleiding verlies- en rouwbegeleider met uitstoom Kinderen en Jongeren gaan volgen bij Land van Rouw. Deze heb ik met goed gevolg afgerond. Momenteel volg ik de therapeutische vervolgopleiding, ‘Werken met gestolde rouw’ ook bij Land van Rouw. Ook ben ik werkzaam als medisch maatschappelijk werker in Revalidatiecentrum De Hoogstraat, afdeling dwarslaesie en orthopedie. Daar werk ik met levend verlies in de vorm van verlies van gezondheid.  Daarbij komen vaak ook secundaire verliezen bij zoals verlies van baan, huis, soms partner of kinderwens. Ook is er vaak gestolde rouw door eerder verliezen.

Missie

Mijn missie is om de dood bespreekbaar te maken en in het bijzonder voor kinderen en jongeren. Door hen te betrekken bij ziekte, overlijden en het rouwproces – op een manier die past bij hun leeftijd- wil ik zorgen voor verbinding/inclusie waardoor de afzonderlijke gezinsleden zich minder eenzaam hoeven te voelen. Voor de inwoners van IJsselstein en omstreken ben ik beschikbaar als rouwtherapeut voor rouw in brede zin en voor gezinnen met een ongeneeslijke zieke of overleden ouder in het bijzonder. Mijn praktijk is te vinden aan de Weidstraat 17 in IJsselstein. Ik werk ook bij cliënten thuis.’

Meer weten? Overleggen of nader kennis maken? Neem een kijkje op Lyanne’s website of neem contact op via:  lyanne@stervens-druk.nl of 06-11323865. 
Lyanne is aangesloten bij de NVPA en RBCZ waardoor een gedeelte van haar diensten worden vergoed via een aanvullende zorgverzekering. Via het Netwerk Integrale Kindzorg is het in sommige gevallen ook mogelijk om vergoeding voor mijn diensten te ontvangen.

Nieuwe collega of organisatie voorstellen?
Meld je aan bij Vera of Inge voor de volgende nieuwsbrief! 

Maak kennis met: Lyanne Holterman: ‘Je moet het zelf doen, maar je bent niet alleen'