Domein Leefstijl & Preventie droomt over een Leefstijlloket

23 april 2024

Domein Leefstijl & Preventie droomt over een leefstijlloket, zet Positieve Gezondheid zo breed mogelijk op de kaart en vertelt over de succesvolle stoppen met roken spreekuren.

Het domein Leefstijl en Preventie heeft een grote droom als stip op de horizon, een leefstijlloket! Hoe mooi zou het zijn als we alle initiatieven binnen IJsselstein kunnen bundelen waardoor deze makkelijk te vinden zijn voor zowel inwoner als zorgverlener. Het staat nog in de kinderschoenen maar mooie dromen zijn er om werkelijkheid te worden! De kerngroep werkt hard om dit te kunnen verwezenlijken.

Positieve Gezondheid

De ontwikkelingen in de maatschappij en de opdracht vanuit IZA en GALA vragen ons om op een andere manier naar ziek zijn en gezondheid te kijken. Positieve Gezondheid is een bredere kijk op gezondheid, uitgewerkt in zes dimensies. Met die bredere benadering draag je bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren.

Tools
Vorig jaar zijn diverse professionals getraind in het toepassen van Positieve Gezondheid. Door PG zo breed mogelijk binnen het netwerk in te zetten hopen we het steeds een stukje meer te integreren in ieders werkveld. Er zijn inmiddels veel tools ontwikkeld die daarbij kunnen helpen. Het Spinnenweb is een tool die je als hulpverlener kunt inzetten om het gesprek over leefstijl met de patiënt aan te gaan. In deze video van iPH laat huisarts Hans Peter Jung zien hoe hij het Spinnenweb gebruikt. Ook is er een animatie gemaakt over Positieve Gezondheid voor patiënten, die eventueel in wachtkamers kan worden afgespeeld. 

We horen veel positieve geluiden van de professionals die met PG werken en Pulse heeft met Samen-Welzijn, voorheen de Groene Gids, een prachtig nieuw tijdschrift neergezet wat boordevol informatie staat over Positieve Gezondheid. Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is dat we als netwerk onze krachten bundelen.

Escaperoom
Vera en Inge introduceren bij diverse collega’s binnen zorg en welzijn de Positieve Gezondheid Escaperoom. In de escaperoom maak je op een speelse en laagdrempelige manier kennis met Positieve Gezondheid en alle facetten hier omheen. Heb je interesse in deze werkwijze en interactieve kennismaking voor je team? Neem dan gerust met een van hen contact op!

Stoppen met roken

Stoppen met roken blijft voor veel mensen een uitdaging. Als doktersassistent kan je ze helpen.
Onze eigen doktersassistentes uit IJsselstein vertellen over hun succesvolle Stoppen met Roken spreekuren. 'Het levert een enorme gezondheidswinst op voor je patiënten en dat betekent een directe lastenverlichting voor de artsen.' Lees het volledige interview van NVDA hier.

Meer weten over domein Leefstijl en Preventie? Ga naar Zorg4ijsselstein.nl/projecten en klik op Leefstijl en Preventie. Meer weten over de Werkgroepen? Ga naar Zorgsaam in Beeld en klik op de betreffende werkgroep. Vragen/opmerkingen? Neem contact op met naar Nicole Gras en/of Inge Baas.

Domein Leefstijl & Preventie droomt over een Leefstijlloket