Een keer niet willen eten of te veel eten. We doen het allemaal wel eens. Als dit te vaak gebeurt kan er sprake zijn van een eetprobleem, ook wel eetstoornis genoemd. Dit komt vooral veel voor op jonge leeftijd. Bekende eetstoornissen zijn anorexia nervosa en boulimia nervosa.
Wanneer een kind een eetstoornis heeft, is het belangrijk dat het snel hulp krijgt. Zonder hulp is het moeilijker om van het eetprobleem af te komen.
Bij Firsteetkit vindt u meer over het herkennen van signalen van een eetstoornis. Op Brainwiki vindt u betrouwbare informatie over eetstoornissen. Deze informatie is speciaal geschreven voor jongeren.
Om in IJsselstein op tijd hulp te bieden, is het netwerk Eetstoornissen opgezet voor kinderen en jongeren tot achttien jaar.
Hoe deze samenwerking u verder helpt
Vermoed u dat uw kind een eetprobleem heeft, wacht dan niet af.
Neemt u zo snel mogelijk contact op met uw huisarts of kinderarts en bespreek
uw zorgen.
Elk kind met een eetstoornis wordt door een vast team van drie specialisten behandeld: een psycholoog of praktijkondersteuner GGZ, een huisarts of kinderarts en een diëtist. Zo krijgt het kind psychische hulp, lichamelijke begeleiding en hulp op het gebied van voeding. De begeleiding start ook meteen. Het kind hoeft niet te wachten tot er plek is bij de GGZ.
Binnen het project Eetstoornissen is er een sociale kaart gemaakt van alle IJsselsteinse specialisten op het gebied van eetstoornissen. Er is ook een kaart voor de regio. Zo is voor alle zorgverleners duidelijk bij wie ze voor welke hulp moeten zijn. Er kunnen dus andere specialisten betrokken worden. De kinderpsycholoog bijvoorbeeld of een gespecialiseerde fysiotherapeut.
De zorgverleners in het team werken nauw samen. Ze overleggen regelmatig over de behandeling en staan de ouders met raad en daad bij
Meer informatie |
|
Voor professionals |
De projectkaart Eetstoornissen is te vinden in CORPIO. |