Dementie: één casemanager die uw zorg coördineert
Voordat dementie wordt vastgesteld, heeft iemand al langer verschillende klachten. Denk aan vergeetachtigheid, problemen met taal of last van onrust. Maar niet iedereen die vergeetachtig is, heeft (beginnende) dementie. Op de website van Alzheimer Nederland krijgt u via een geheugentest direct inzicht in de mate van vergeetachtigheid voor uzelf of een naaste.
Gezond leven, nieuwe dingen leren en goed contact hebben met dierbaren en mensen in de omgeving helpen om alzheimer te voorkomen. Op de website van Alzheimer Nederland kunt u een gratis brochure aanvragen hoe u uw hersenen gezond houdt. Ook kunt u de gratis online training volgen 'Houd je brein gezond'.
Het Alzheimer Café in IJsselstein is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden en kennissen. Ook hulpverleners zijn hier welkom. Elke maand is er een café met een deskundige, waar u langs kunt komen om te luisteren, vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.
Hoe deze samenwerking u verder helpt
Zorgverleners en welzijnsmedewerkers in IJsselstein willen de zorg
voor mensen met dementie zo goed mogelijk organiseren. Daarom is het programma
Dementie opgezet. Bent u bang dat uzelf of een familielid beginnende dementie
heeft? Bespreek dit met de huisarts.
De huisarts kan via onderzoek bepalen of u dementie heeft. De praktijkondersteuner neemt via een vragenlijst een test af en doet een huisbezoek. De huisarts kan vervolgens vaststellen of er sprake is van dementie.
Elke inwoner met dementie krijgt binnen het programma Dementie één contactpersoon. Dit is de casemanager. Met deze casemanager kunt u alles bespreken. Op een speciale kaart staat bovendien welke zorgverleners allemaal betrokken zijn. Zo weten familieleden en de wijkverpleegkundigen bij wie ze waarvoor terecht kunnen.
Meer informatie |
|
Voor professionals |
De projectkaart Dementie is te vinden in CORPIO. |