AD(H)D bij kinderen

Team zorgprofessionals
Afbeelding AD(H)D bij kinderen

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Hierbij heeft een kind moeite de aandacht ergens bij te houden. Vaak is het kind druk of juist dromerig, snel afgeleid en ongeremd. ADHD heeft ook voordelen. Iemand met ADHD is vaak energiek, creatief, ondernemend en goed in het leggen van verbanden.

Bij drukker of juist dromeriger gedrag van uw kind kan ADHD de oorzaak zijn, maar dat hoeft niet. Om dit vast te stellen is onderzoek nodig.

U kunt uw kind zelf helpen. Elk kind heeft behoefte aan duidelijke regels. Dat geldt vooral voor een kind met ADHD. Op de website van Thuisarts vindt u hiervoor adviezen. Bij het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) staan meer algemene adviezen voor het omgaan met iemand met ADHD.

Bij ADHD Nederland kunt u gratis een e-book downloaden met als titel ‘ADHD: heb ik het of heb ik het niet’.

In IJsselstein hebben zorgverleners over de hulp aan kinderen met ADHD duidelijke werkafspraken gemaakt. Dit om ze snel de hulp te geven die ze nodig hebben, dichtbij huis. Uw kind hoeft niet in behandeling bij een kinderarts in het ziekenhuis.

Hoe deze samenwerking u verder helpt
Als u denkt dat uw kind ADHD heeft, dan kunt u dat bespreken met uw huisarts. De huisarts verwijst uw kind door naar de kinderpsycholoog in IJsselstein. Deze stelt vast of een kind ADHD heeft en de huisarts kan eventueel medicatie voorschrijven als dat nodig is.  

Heeft uw kind inderdaad ADHD, dan wordt de psycholoog uw contactpersoon. Andere zorgverleners die bij het kind betrokken kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld de praktijkondersteuner van de huisarts en het jeugdteam. De praktijkondersteuner begeleidt kinderen met ADHD. Het jeugdteam ondersteunt en begeleidt kinderen met psychische problemen en betrekt het gezin erbij.

De zorgverleners werken ook nauw samen met scholen en ouders.

Meer informatie
Voor professionals

De projectkaart ADHD bij kinderen is te vinden in CORPIO.





Scroll naar boven